SD:s stöd är
aldrig gratis

I Gävle styr Alliansen tack vare SD:s röster

GÄVLE. Hans mamma viftar avvärjande. ”Inga foton”. Killen är nio, tio år och äter banan i det snöblandade regnet. Temperaturen är under noll och varken den utkylda bilen eller tunna jackan kan ge mycket skydd.
Sedan årsskiftet handlar en viktig del av Gävles kommunpolitik om hur man ska få honom, och alla andra EU-migranter att flytta.
Innan Alliansen tog över makten första januari med SD:s aktiva stöd var det annat ljud i skällan. Särskilt Liberalerna profilerade sig på en human politik mot de i huvudsak romska tiggarna.
I maj 2015 krävde Liberalerna och Centerpartiet att campingen för rockfestivalen Getaway Rock skulle öppnas för tiggare med toaletter och sophantering.
– Många tycks glömma det, men det är människor det handlar om. De har inte valt att vara fattiga och behöva uträtta sina behov i buskar. Låt dem få behålla sin värdighet, sa Ann-Helen Persson (C) till Gefle Dagblad.

Foto : Pernilla Wahlman Foto : Pernilla Wahlman
Helene Åkerlind (L) och Margaretha Wedin (C) är kommunalråd. Trots att Alliansen fick färre röster än de rödgröna styr de Gävle sedan 1 januari med Sverigedemokraternas stöd. FOTO: Pernilla Wahlman

Den som höll högst profil för den humanistiska linjen var Helene Åkerlind (L) som efter Alliansens maktövertagande i januari blev kommunalråd med ansvar för dessa frågor.
När jag träffar henne i Gävle stadshus är den argumentationen ändrad.
– Föräldraansvaret borde vara att man åker hem, i stället för att bo olagligt under svåra förhållanden med sina barn, säger Helene Åkerlind.
I april vräktes EU-migranterna.
Men i november var de tillbaka igen.

Foto : Pernilla Wahlman Foto : Pernilla Wahlman
Tiggarna har i omgångar bott i området Gävle strand. Strategin att avhysa dem gör att de har flyttat runt. FOTO: Pernilla Wahlman

Richard Carlsson är en mycket nöjd man. Som kommunalråd i opposition från Sverigedemokraterna är han kungamakaren bakom den nya kommunledningen i Gävle. Det började med att partiet fördubblades i valet 2014, från fyra till åtta mandat.
– Vi fick ju vågmästarrollen 2014. Vi hade kunnat fälla de rödgrönas budget och röstat för Alliansen då men såg ingen anledning att göra det. Vi såg det mest som en strid om de högst arvoderade posterna, säger han.
Men under 2015 ändrades läget. I och med flyktingkatastrofen bytte Moderaterna på riksplanet retorik i många av de frågor som är viktiga för SD. Samtidigt beslutade kommunen att ta emot flyktingar tillfälligt även i Gävle.

SD hade tagit dit folk som eldade på stämningen och filmade människor som tog till orda. Åsa Wiklund Lång (S)

Åsa Wiklund Lång (S) som 2015 var kommunalråd i majoritet minns situationen mycket väl. Hon beskriver hur SD under året allt mer utvecklades till att bli ett femte alliansparti som lade krokben för det rödgröna styret mest hela tiden.
Brytpunkten kom i november vid ett öppet möte i Valbo där flyktingmottagandet skulle diskuteras.
– Vi var i en matsal, det fanns ingen mikrofon och jag fick stå på ett bord och prata. SD hade tagit dit folk som eldade på stämningen och filmade människor som tog till orda. Det blev som ett riggat hatmöte, säger Åsa Wiklund Lång.
Efteråt blev hon hotad och tvingades ha personskydd.
Men där och då verkar Sverigedemokraterna ha bestämt sig för att fälla kommunledningen och rösta på Alliansen i stället. I december röstade de ner den kommunala budgeten och socialdemokraterna avgick samma dag.

Foto : Pernilla Wahlman Foto : Pernilla Wahlman
Åsa Wiklund Lång (S) är kommunalråd i opposition. Hon blev hotad och fick ha personskydd i höstas efter att hon tog ställning offentligt för att Gävle skulle ta emot flyktingar. Sverigedemokraterna fällde det rödgröna styret när de röstade ner den kommunala budgeten i december. FOTO: Pernilla Wahlman

Att SD fäller budgetar har hänt förut, det unika med Gävle är likheten med situationen i riksdagen. Alliansens fyra partier har tillsammans 27 mandat, de rödgröna har 30 och SD har 8. När Alliansen tog över makten i Gävle den första januari 2016 betyder siffrorna att de i varje votering där blocken är oense behöver SD:s aktiva stöd. Om Richard Carlsson lägger ner sina åtta röster förlorar Alliansen. Regerandet sker helt på hans villkor.

Både Jimmie och Mattias Karlsson nämnde Gävle i sina tal på kommundagarna nyligen. Richard Carlsson (SD)

Att samtliga fyra Allianspartier accepterade att regera med aktivt stöd av SD har väckt riksintresse och ses av många som ett experiment över hur en M-ledd regering med SD:s stöd skulle kunna se ut.
– SD:s ledning är självklart intresserade. Jag och Roger (Hedlund, distriktsordförande, red anm) blev inbjudna till Jimmie efter att vi fällt den rödgröna budgeten. Både Jimmie och Mattias Karlsson nämnde Gävle i sina tal på kommundagarna nyligen, berättar Richard Carlsson inte utan stolthet.

För Moderaterna var det självklart att ta över makten och man avvisar kategoriskt allt samarbete med Sverigedemokraterna. Däremot är man öppna för att lyssna på alla.
– Vi är Sveriges starkaste Allians sedan 2006, vi jobbar så brett som möjligt med så stor öppenhet och transparens vi kan, säger Inger Källgren Sawela (M), kommunstyrelsens ordförande.
Väl vid makten ändrade man sättet kommunstyrelsens möten förbereddes på och bjöd in SD till formella informationsmöten innan de ordinarie sammanträdena. På så sätt har nu SD fått en mer aktiv roll i kommunpolitiken än förut. Och de är glada.

Foto : Pernilla Wahlman Foto : Pernilla Wahlman
Inger Källgren Sawela (M) är kommunstyrelsens ordförande sedan 1 januari 2016. ”Vi jobbar så brett som möjligt med så stor öppenhet och transparens vi kan”, säger hon. Jan Myléus (KD) är kommunalråd med ansvar för sociala frågor. FOTO: Pernilla Wahlman

Inger Källgren Sawela avvisar att Gävle ska ses som ett experiment inför en framtida Alliansregering.
– Det går ju inte att jämföra en kommun med riket, säger hon.
Eftersom partierna på kommunal nivå oftast är överens om det mesta tror hon inte att det behöver bli så många ideologiska konflikter lokalt som nationellt.

SD ser det som ett politiskt experiment om vad man kan uppnå på riksnivå. Maria Carlsson, kommunreporter på Gefle Dagblad.

Resonemanget får delvis stöd av Maria Carlsson, kommunreporter på Gefle Dagblad som granskat hur kommunen styrts de senaste åren. De stora politiska striderna har varit lätträknade.
– Alliansen har fått igenom budgeten för 2016, och nu även 2017. Det har även handlat om nya riktlinjer för EU-migranter, ett beslut om nedläggning av ett Sida-projekt i Sydafrika och fler privata alternativ i välfärden, bland annat, säger hon.

Foto : Pernilla Wahlman Foto : Pernilla Wahlman
Maria Carlsson är kommunreporter på Gefle Dagblad och bevakar kommunalpolitiken. Enligt hennes granskning röstar SD med Alliansen även när det har stått i strid med deras egen politik. FOTO: Pernilla Wahlman

Och Inger Källgren Sawela har lyckats manövrera sina politiska förslag genom kommunfullmäktige.
– I sju av tio fall har SD röstat med Alliansen i blockskiljande voteringar, säger Maria Carlsson.
Men just bristen på stora förändringar är intressant i sig. Både Alliansen och SD har ett intresse av att visa sig regeringsdugliga. Maria Carlsson är övertygad om att SD ser Gävlemodellen som ett viktigt politiskt steg.
– Jimmie Åkesson har varit här flera gånger. Åtminstone SD ser det som ett politiskt experiment om vad man kan uppnå på riksnivå, säger hon.

För Richard Carlsson (SD) kom den nya situationen inte direkt som en överraskning. Signalerna fanns redan 2014.
– Det finns alliansföreträdare, en moderat, som kontaktade mig efter valet och ville att vi skulle stödja deras kandidater, säger han.
Vad erbjöd de i gengäld?
– Egentligen ingenting, öppnare klimat och bättre information, är svaret.
Det har han nu fått i och med det nya styret men han är inte nöjd.

Richard Carlsson, sd. Foto : Pernilla Wahlman Richard Carlsson, sd. Foto : Pernilla Wahlman
Richard Carlsson (SD) är på många sätt höjd med det nya styret, han har fått större insyn i kommunstyrelsens arbete än tidigare. Men nu börjar han ställa krav på en förändrad politik. FOTO: Pernilla Wahlman

Den 30 oktober skrev Richard Carlsson tillsammans med SD:s distriktsordförande Roger Hedlund en debattartikel i Svenska Dagbladet där han kräver mer inflytande. Texten är ett smörgårdsbord av politik, om Alliansen genomför detta kan den tryggt sitta kvar.
– Det är inte ett ultimatum men eftersom de inte pratar med oss är det ett sätt att förklara hur vi ser på saken, säger Richard Carlsson
Kan det tänkas att ni lägger ner era röster och låter de rödgröna vinna i framtiden?
– Det kan ju bli så, blir svaret.

Är Gävlemodellen Anna Kinberg Batras valstrategi 2018? FOTO: Lotte Fernvall

Debattartikeln i Svenska Dagbladet är intressant på många sätt. SD beställer politik av Alliansen genom offentliga utspel med underförstådda hot om att annars lägga ner rösterna. När de borgerliga partierna sedan levererar, oavsett om det är en strategi för EU-migranter eller något annat, har inget samarbete ägt rum. Men Sverigedemokraterna har styrt politiken.
Översatt till riksdagen skulle Anna Kinberg Batra med Gävlemodellen kunna bli statsminister i morgon och låta SD få igenom sin politik utan att samarbeta med partiet. Och precis som Richard Carlsson nu ställer krav i Gävle kommer Jimmie Åkesson att kunna vara Alliansens baksätesförare.

Tre modeller för SD-inflytande
Norge

Fremkrittspartiet sitter i regering med Höyre

Danmark

Dansk Folkeparti har budgetsamarbete i folketinget med liberala Venstreregeringen

Gävle

Alliansen är beroende av SD:s aktiva stöd i fullmäktige eftersom de är mindre än rödgröna

I både Danmark och Norge är det borgerligheten som gett SD:s systerpartier formellt inflytande. De som drabbats är främst minoriteter och flyktingar. Men även det demokratiska samtalet i bredare mening där en rasistisk åsiktskorridor sätter tydliga gränser för vad som kan sägas.
Kommer samma sak att hända i Sverige, fast informellt som i Gävle?
Eller annorlunda uttryckt – kan Gävlemodellen bli Anna Kinberg Batras valstrategi 2018?
Just nu ser det ut så.